ceturtdiena, 2008. gada 11. septembris

Ieskats maģistra studiju ievirzē.....

Uzsāku studēt! Izvēloties tematu, kas, manuprāt, varētu dot atbildes uz maniem pēdējo 5 gadu jautājumiem un interesēm, strādājot par sabiedrisko attiecību speciālisti Siguldas novada domē.

Neliels teorētiskais ieskats:
Organizējot darbu publiskajā pārvaldē, arvien būtiskāka kļūst jaunās demokrātijas teorijas būtība, kura noteic, ka publiskās pārvaldes iestādes vairs nav tikai pakalpojumu sniedzējas, bet gan top par klient-orientētām publiskām aģentūrām - daudz nozīmīgāks par normatīviem kļūst izpildījums, kas arī noteic sabiedrības pārvaldes efektivitāti. Tik pat būtiski tas attiecas arī uz pašvaldībām.

Pašvaldībām arvien vairāk nepieciešama darbības un struktūras reorganizēšana, lai spētu noturēt sabiedrības uzticību un lojalitāti. Lai veicinātu pašvaldības pakalpojumu pieejamību, arvien vairāk tiek ieviestas Informācijas un pakalpojumu centri, „Vienas pieturas aģentūras”, decentralizējot varu un tuvinot valsts un sabiedrības pārvaldi klientam.

Pašvaldība, kuru vēlos pētīt savā maģistra darbā jau daļēji realizējusi administratīvi teritoriālo reformu, tuvinoties jaunām pārvaldes formām Latvijā. Pašvaldības struktūrvienības pakalpojumus iedzīvotājiem sniedz četrās ēkās, zināšanu trūkums ierobežo iedzīvotāju nokļūšanu atbilstošajā ēkā, lai saņemtu nepieciešamo pakalpojumu. Tika atklāts Pakalpojumu centrs, kurā ērti pieejamā vietā turpmāk saņemama lielākā daļa iedzīvotājiem nepieciešamo pakalpojumu.

Taču veicinot pakalpojuma pieejamību, jāveicina arī tā efektivitāte un kvalitāte – ir jāizveido efektīva un ikdienas darbā ieviešama koncepcija iedzīvotājiem sniedzamo pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai. Šobrīd būtiski mainīt ilgstoši pastāvējušo iedzīvotāju apkalpošanas sistēmu un virzīt to jaunā kvalitātē, nodefinējot pašvaldības darba stratēģiju, veicināt pārvaldes resursa kapacitāti adaptējot pārmaiņas, uzlabojot darbinieku un iedzīvotāju zināšanas par publisko pārvaldi.


Tas tad pagaidām arī kļūs par izpētes pamatu, ja vien studiju laikā radikāli nemainīšu savas domas :) Vēl tik jāatrod tā visa saikne ar sabiedriskajāma ttiecībām, lai pēdējie pieci gadi nostrādātie šai lauciņā nebūtu veltīgi. Jautājums tik - kas ir sabiedriskās attiecības......



Nav komentāru: